Formulier publiceren & omgevingen

Gemaakt door Mark Duijkers, Gewijzigd op Mon, 06 Nov 2023 om 05:02 PM op Mark Duijkers

Binnen de applicatie kennen we meerdere omgevingen. Ontwikkelomgeving(verplicht), Testomgeving, acceptatie en de productieomgeving (verplicht)

Ontwikkelomgeving: De omgeving waarin je een "nieuw" formulier maakt en/of bewerkt.

Testomgeving: Zodra het formulier van de ontwikkelomgeving klaar is test je dit op de testomgeving.

Acceptatieomgeving: Wanneer een formulier gereed is om naar productie te gaan is het goed om een laatste acceptatietest te doen. De acceptatieomgeving is vrijwel identiek aan de productieomgeving en daarom is een laatste acceptatietest handig voordat we echt naar productie gaan.

Productieomgeving: De live versie van je formulier en beschikbaar voor je aanvragers

De ontwikkel en productieomgeving zijn altijd verplicht. Het is niet mogelijk om een formulier direct in de productie omgeving te bewerken

Omgevingen

Welke omgeving voor jouw applicatie gelden vind je onder het dashboard van je formulier pagina.

Formulier publiceren

Om een formulier uiteindelijk naar de productieomgeving te krijgen maak je een release aan. Een release is een versie van het formulier dat je naar een volgende omgeving wilt brengen. Een release bevat een intiele of bewerkte versie van het formulier van de betreffende omgeving. Welke versies zijn vind je onder versies.

Een versie maak en vind je door naar het formulier te gaan en links in het scherm op releversieases te klikken. Per versie van het formulier zie tot welke omgeving deze versie is geplubliceerd.

Een release van een versie maak je door naar het formulier te gaan en links in het scherm op releases te klikken.

Een nieuwere release van de versie maak je door op het plus icoon te klikken.

Kies de omgeving waar de release staat die naar de volgende omgeving moet worden gepubliceerd en klik op Aanmaken.

Nadat de release is aangemaakt, kun je deze testen en de bevindingen noteren. Na het aanmaken kom je direct in de release, maar je kan deze ook openen door op de release klikken onder aan de omgevingen.

Hier test je de release.

Een tester kan opmerkingen toevoegen via de berichtplaatsen knop of zijn beoordeling geven. Als er een negatieve beoordeling is gegeven is het toch mogelijk om de release door te zetten naar de volgende omgeving.

Een release zet je door naar de volgende omgeving via de knop Release afronden.

Het proces ziet er ongeveer als volgt uit: (het is mogelijk om je eigen invulling eraan te geven)

Indien je niet direct een nieuwe versie wilt maken maar bijvoorbeeld een kleine tekst aanapassing hebt is het mogelijk om de versie te bewerken zodra deze nog op de ontwikkel of testomgeving staat, acceptatie en productie kunnen niet worden aangepast.